zaterdag 2 juli 2016

Tutorial voor een verschoningsmatje

Je hebt naaisters die eerst een projectje zoeken en dan de benodigdheden aankopen. En je hebt naaisters die stof kopen omdat ze die mooi vinden en dan nadien beslissen wat ze ermee gaan maken. Aan mijn stofvoorraad te zien, behoor ik duidelijk tot die laatste categorie.

Vorige week lanceerde Mon Depot enkele stoffen van Mundo Melocoton. Ik ben daar grote fan van. Je merkt gewoon dat dit kwaliteitstoffen zijn die enorm zacht zijn voor babyvelletjes. Ik had zelfs een alarm gezet om het niet te vergeten. (En dan nog pikte er iemand iets uit mijn winkelmandje - jammer!)

Ik kocht onder andere een rode katoenen stof met een printje en enkele meters wattine. Ik maakte er enkele verschoningsmatjes mee. Eentje voor mezelf en de baby die er bijna aankomt en enkele om cadeau te doen. Ik zit nog altijd in die fase van het leven dat er enorm veel baby's geboren worden rondom mij. Nu ik in zwangerschapsverlof ben, probeer ik een voorraadje cadeautjes aan te leggen zodat ik toch eventjes verder kan. Iets zegt mij dat ik binnenkort minder tijd zal hebben om te naaien...


De wattine zorgde ervoor dat de matjes extreem zacht zijn. Ideaal om eender waar een pamper te verversen. De rode katoenen stof heeft een lichte coating waardoor ze waterafstotend is. Bij de beschrijving van Mon Depot wordt wel vermeld dat de coating minder wordt naarmate de stof gewassen wordt. 


Onderaan het matje voorzag ik drie vakjes. Ideaal om pampertjes en natte doekjes in te stoppen. Zo heb je die altijd bij de hand. 
Hieronder vind je de tutorial voor het verschoningsmatje.

Stap 1: Knip de verschillende stofdelen.

 • Binnenstof (gebruik iets zachts - badstof, wafelstof...): 45 cm x 55 cm
 • Buitenstof: 45 cm x 55 cm
 • Wattine: 45 cm x 55 cm
 • Zakjes: 45 cm x 20 cm


Stap 2: Speld de wattine aan de buitenstof met de slechte kanten op elkaar. Stik of overlock ze aan elkaar. 
Ik overlockte ze. Door de wattine wordt het een dik pak, maar als je de buitenstof aan de onderzijde legt, gaat dit gemakkelijker.


Stap 3: Neem het deel voor de zakjes en stik de bovenzijde 1 cm om. Gebruik hiervoor bijpassend garen. Ik nam steeklengte 3 omdat ik dit een mooiere afwerking vind.


Stap 4: Speld de stof voor de zakjes onderaan op de binnenstof met de slechte kanten op elkaar. Verdeel nu de zakjes in 3. Het stofdeel is 45 cm breed, dus je krijgt dan 3 zakjes van 15 cm breedte. Stik deze onderverdelingen. De zijkanten en onderkant hoef je nog niet te stikken, die volgt zo dadelijk.Stap 5: Speld de buitenstof en de wattine op de binnenstof met de goede kanten op elkaar. Als je een labeltje wilt toevoegen is het nu het moment. Stik de drie lagen op elkaar, maar laat een keergat van minstens 7 cm. 

Stap 6: Knip de hoekjes bij en keer om. 

Stap 7: Dicht nu het keergat door een blinde hechtsteek te gebruiken. 


--------------------------------
Patroon: eigen patroon

Stof: 
Grijze badstof en wafelkatoen uit Kapellen
Gouden katoenen stof: uit eigen voorraad, ik weet niet meer van waar (tja, dat heb je dan met dat op voorhand kopen...)
Rode katoenen stof: Mundo Melocoton via Mon Depot
Wattine: Mundo Melocoton via Mon Depot

Labels: Nominette

14 opmerkingen:

 1. Ik behoor ook tot de categorie. Eerst kopen, dan nadenken. Sinds Ellie er is, kom ik er orecies niet meer toe, om te naaien. Super tof gemaakt. (En boe voor de pikkedief)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee voila, ik ben dus nu wat preventief aan het naaien. Want als die zoon er eenmaal is... ☺️

   Verwijderen
 2. Eerste categorie, I'm guilty too!
  Zo'n matteke, ik heb het ook altijd willen maken. Nooit toe geraakt. Als cadeau zou ik het ook wel zien zitten, dus een goed idee om dit in bulk te maken.
  Leuke blog trouwens, ik heb het net ontdekt ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik behoor tot dezelfde categorie.
  Schoon! Tof ideetje voor het volgende babyprojectje hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hahaha, ik ben ook van die eerste categorie! de leukste ook, al is het ook de duurste ;) toffe verschoonmatjes zeg!! en hoe lang is het nog eer we jouw wondertje mogen verwelkomen?? ben benieuwd!! bedankt voor de tutorial!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! In principe zou hij er binnen een week zijn. :)

   Verwijderen
 5. Ik weet altijd wat ik wil naaien als ik stof koop. Maar 't is sneller gekocht dan genaaid, dus heb ik ook een volle kast ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha ja, zo had ik er zelfs nog niet over nagedacht! :)

   Verwijderen
 6. Heel tof zeg! Ik ben een mengeling van de twee. Ik koop meestal stof omdat ik weet wat ik ervan wil maken, maar soms vergeet ik het al eens en maak ik er toch iets anders van. En dan al die restjes stof, daar zoek ik toch nog ideetjes voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel tof zeg! Ik ben een mengeling van de twee. Ik koop meestal stof omdat ik weet wat ik ervan wil maken, maar soms vergeet ik het al eens en maak ik er toch iets anders van. En dan al die restjes stof, daar zoek ik toch nog ideetjes voor.

  BeantwoordenVerwijderen